Sobota, 27 Kwiecień
Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty -

Reklama


Reklama

Rolada drobiowa z grzybami i dzyndzałkami warmińskimi dała zwycięstwo Juli i Marii


Julia Grabowska i Maria Kordek wygrały konkurs „Mistrza szkolnej patelni”. Kulinarna rywalizacja odbyła się w poniedziałek, 15 stycznia w Zespole Szkół nr 2 w Szczytnie.



W rywalizacji wzięły udział cztery kulinarne zespoły. Uczniowie przygotowali smaczne i nowoczesne ale oparte na tradycji dania.


Reklama

 

- Celem konkursu było nie tylko sprawdzenie umiejętności kulinarnych, lecz także kreatywności i precyzji w przygotowywaniu potraw – mówi Alina Niezgoda, dyrektor Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie, która szefowała też jury, które oceniało smak, ale i estetykę przygotowanych smakołyków.

 

Jury najbardziej przypadła do gustu potrawa przygotowana przez Julię Grabowską i Marię Kordek - rolada drobiowa sous vide z grzybami dzyndzałkami warmińskimi z grzybami i boczkiem w sosie z suszonych grzybów z zielonym groszkiem na bozie drobiowego demi glace z czipsem z boczku i pudrem z oleju dyniowego.

Reklama

 

Zwycięska drużyna będzie reprezentować szkołę podczas XXVI Edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego o Tytuł "Mistrza szkolnej patelni" w Malinowie.

 

Drugie miejsce w tej rywalizacji zajęli: Wiktor Dutkiewicz i Kinga Breńtek, trzecie miejsce Bartłomiej Kordek i Joanna Kaczmarczyk. Czwarte miejsce przypadło drużynie Bartłomiej Prusiński i Ewa Rudnicka.

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama