Ponad 30 przepisów potraw mazurskich zawiera nowa publikacja kulinarna, będąca zwieńczeniem projektu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”, który uzyskał wsparcie finansowe ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
- Potrawy i receptury, które prezentujemy w książce to klasyczne dania regionu Mazur wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przepisy odnalezione na pożółkłych kartkach zeszytów wiejskich gospodyń lub przekazywane w ustnej tradycji z pokolenia na pokolenie, ale także moje własne interpretacje potraw inspirowane kuchnią mazurską, przygotowane z wykorzystaniem regionalnych produktów i tradycyjnych technik z lekką nutką nowoczesności – mówi Michał Denesiuk.
- Wszystkie potrawy zostały przygotowane i wypróbowane podczas warsztatów, przeprowadzonych w ramach projektu, są więc sprawdzone pod względem smaku i wykonania. Nie ma mowy, że podczas ich przygotowywania w domowym zaciszu, coś może pójść nie tak – zapewnia Rafał Wilczek, koordynator projektu, realizowanego pod auspicjami Lokalnej Organizacji Turystycznej.
.
Album, poza „smakowitą” częścią, zawiera także wiele informacji promujących nie tylko powiat szczycieński, ale całe Mazury. Znajdują się w nim opisy gospodarstw agroturystycznych, wsi tematycznych, przedsiębiorstw, prowadzących działalność okołorolniczą, wytwórców serów, rękodzieła i wielu innych, które łączy jedno: wszystkie kultywują mazurską historię, kulturę i tradycję.
Nowy produkt promocji regionu dopiero schodzi z drukarskich maszyn. Dostępny będzie za tydzień. My już dziś rozpoczynamy publikację części kulinarnej. W każdym kolejnym numerze papierowego wydania „Tygodnika Szczytno” zamieścimy jeden z prezentowanych w albumie przepisów. Na początek – farszynki z wątróbką z gęsią (ten przepis znajdzie się też w wersji internetowej "Tygodnika Szczytno", dla zachęty).
Zachęcamy do – być może – współautorstwa kolejnego kulinarnego zbioru. Wystarczy na adres: turystyka@powiat.szczytno.pl nadesłać tradycyjny, babciny przepis na jakąś potrawę. Raz w tygodniu wśród osób, które nadeślą przepisy, rozlosowany zostanie egzemplarz albumu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”.
Rafał Wilczek
- działacz społeczny i samorządowiec. Związany z wieloma stowarzyszeniami, które aktywnie działają na rzecz mieszkańców oraz rozwoju regionu. Stoi na czele organizacji zaangażowanych w działania kulturalne, edukacyjne i działające na rzecz promocji regionu. Od 20 lat pomysłodawca i autor wielu projektów o charakterze kulturalnym, społecznym i infrastrukturalnym, w których realizacji brał czynny udział. Wydawca wielu publikacji, których tematem przewodnim są Mazury. Promotor regionalnej kultury i dziedzictwa kulinarnego. Pomysłodawca "Mazurskich Pofajdoków" oraz regionalnej imprezy kulinarnej "Mazurski Kartoflak".
Michał Denesiuk
- członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, ekspert i trener kulinarny, kucharz w Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, laureat, medalista, zwycięzca jako opiekun i trener uczniów licznych konkursów kulinarnych na szczeblu wojewódzkim, krajowym i międzynarodowym, wieloletni przewodniczący jury w konkursie na najlepszą potrawę z grzybów w ramach Wielbarskiego Festiwalu Grzybów „Grzybowanie” w Wielbarku, juror w konkursach kulinarnych i gastronomicznych m.in „Dożynki Powiatowe”, „Dzik kontra Świnia”– biesiada myśliwska z ekowspólnotą” w Świętajnie, „Festiwal Runa Leśnego” w Piszu, Festiwal Kulinarny „Bulwa 2018, 2019, 2020”, „Gęsina 2018, 2019” w Jerutkach, „Festiwal Drożdży” w Pasymiu, „Festiwal Kultury Słowiańskiej i Pruskiej” Dźwierzuty, Mistrzostwa Polski Hydrosomelierów ,,Hydrosommelier Roku 2019” Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter w ramach konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu. Miłośnik i popularyzator kuchni staropolskiej, tradycyjnej kuchni polskiej i regionalnej, a przede wszystkim kuchni Mazur, Warmii i Powiśla. Pasjonat i entuzjasta gotowania oraz dobrego jedzenia.
Składniki:
ziemniaki ugotowane 500 g
jajko 1-2 sztuki
mąka pszenna około 100 g
wątróbka z gęsi 1 kg
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
cebula 2 sztuki
mąka do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę pszenną i skrobię. Dodajemy jajko, wyjętą 1/4 ziemniaków, przyprawy. Krótko wyrabiamy ciasto. Tylko do połączenia składników i od razu formujemy farszynki, inaczej ciasto będzie rzednąć.
Wątróbkę oczyszczamy oprószamy mąką i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbka przestygnie kroimy ją w kostkę.
Robimy z ciasta prostokątne placki na które nakładamy farsz i sklejamy w kształt prostokątnych kotletów. Formować prostokątne kotlety mniej więcej 4 na 6 cm. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Nadziewać można też przygotowanym posiekanym mięsem z porcji rosołowych i marchewką. Można nadziewać mięsem mielonym takim jak na pierogi, można nadziewać warzywami lub pieczarkami, grzybami leśnymi.
Podajemy z sosem grzybowym
Nowy wóz , on ma już 28 lat.
Dobry żart.
2024-05-19 22:06:34
Pełen szacunek i uznanie Panie wójcie za wsparcie i dowartościowanie ciężkiej pracy lokalnych, polskich rolników. Nie należę do tej grupy zawodowej, lecz wiem i doceniam ich trud w walce o Nasze wspólne dobro i przetrwanie polskiego rolnictwa. Kto czuje się Polakiem jest murem za rolnikiem!!!
Wiesława Kowalewska
2024-05-19 07:14:27
Sławek to klasa sama w sobie. Co ma z tym wspólnego (zwłaszcza eksponowany w tytule) fakt że jest pracownikiem szkoły policji?! Ktoś z uczelni wspiera go w tych działaniach?
Robert Częścik
2024-05-17 17:00:36
A minister nie przyjechał przemooowic???
Kamil
2024-05-17 15:23:41
właśnie chodzi o to aby nie przyszło.
J23
2024-05-17 13:49:17
Człowieku ,dla swojego dobra ,ocal resztki godności i zniknij z mediów ,już wystarczająco się skompromitowałeś swoją kampanią
andrzej
2024-05-17 10:27:23
A kto to jest Krzysztof Furczak ? Aktor jakiś czy celebryta?
andrzej
2024-05-17 10:21:28
Nie rozumiem ,co to ma do rzeczy? Można potańczyć w czwartek i w piątek pójść do pracy ,tak jak ja to zrobiłem. W niedzielę też niektórzy pracują ,więc sobota nie pasuje ,ale rozumiem ,że to Pani/Panu ma pasować ,tak?
andrzej
2024-05-17 10:14:03
Panie Zbyszku serdeczne gratulacje
DaroK
2024-05-17 09:13:23
Nie wiem, co takiego Pani Sylwia uczyniła dla Powiatu Szczycieńskiego i jakie ma z tego tytułu zasługi, ale widzę ją zawsze uśmiechniętą na każdym zdjęciu w lokalnej gazecie. Powinno chyba być tak, że najpierw coś pozytywnego zrobię dla lokalnej (a może i nie tylko lokalnej) społeczności, a potem pozuję do zdjęć z szerokim uśmiechem. Ciekawe jak tam w popegierowskich wioskach wokół Dźwierzut? Pewnie ludzie tacy sami, tzn. uśmiechnięci.
Komandor Bond
2024-05-17 07:25:29